Wat je moet weten over hypotheekrente en hypotheek berekenen

Als je van plan bent om een huis te kopen of een hypotheek over te sluiten heb je er vast wel eens van gehoord, de hypotheekrente. De laatste jaren komt dit regelmatig in het nieuws met kreten zoals dat de hypotheekrente historisch laag is. De vraag is of dit zo blijft. Ook kan je je afvragen hoe de hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald en waarom de percentages zo verschillen. In dit artikel vind je informatie over hypotheekrente en hypotheek berekenen.

Wat is een hypotheekrente precies?

Als je een hypotheek afsluit voor een nieuw huis is dat in principe een lening die je afsluit. Over deze lening betaal je rente, de hypotheekrente. Hoe bepaal je de hypotheekrente? Dat wordt bepaald deels door hoeveel jij per maand aan hypotheeklasten betaald. Met een lage hypotheekrente heb je dus lagere maandlasten.

Hoe wordt het hypotheekrente berekend?

De hoogte van je hypotheekrente ligt aan je persoonlijke situatie en voorkeuren. Het verschil zit hem in de basis van de woningwaarde, de hypotheekvorm die je kiest, risico en rentevaste periode. Wat ook wordt meegenomen is het risico dat de hypotheekaanbieder heeft bij het verlenen van de hypotheek. Dit hangt af van je financiële en persoonlijke situatie. Weinig risico heb je als je een vast contract hebt en veel geld op de bank hebt staan. Hypotheekrente vergelijken doe je hier.

Waarom is hypotheek berekenen zo belangrijk?

Zodra je een hypotheek besluit te nemen voor je nieuwe woning is het dus belangrijk voor de hypotheekverstrekker dat je het bedrag elke maand kunt blijven terugbetalen. Om tot een maximaal bedrag te komen bij een hypotheek berekenen komen er veel factoren bij kijken. Naast je leeftijd, inkomen en relatiestatus zijn er andere (externe) factoren die invloed hebben op het te lenen bedrag en wat je uiteindelijk maximaal kan lenen. Wat is de belangrijkste externe factor voor een hypotheeklening?

De belangrijkste externe factor, de hoogte van de hypotheekrente

Hoe lager de rente voor jouw hypotheek is, hoe hoger het bedrag wat je kan lenen. Als het rentepercentage laag staat gaat er een fractie van je inkomen op aan hypotheekrente, waardoor je automatisch meer maandlasten kan hebben en een hogere hypotheek. Doordat het rentepercentage extreem laag ligt de afgelopen jaren is dat een enorme opkikker geweest voor de huizenmarkt. Maar dat is niet alles, want de overheid heeft juist ook de afgelopen jaren flink de regels aangescherpt wat betreft het te lenen bedrag en hypotheek. Wat al die regels zijn kun je het beste terecht bij een hypotheekadviseur die je de regeltjes haarfijn weet uit te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.