Waarom je kaal wordt

Kaal worden is niet fijn, ook al zijn er tegenwoordig goede middelen beschikbaar om je haarbos weer vol te laten lijken. Meestal heeft haaruitval een erfelijke oorzaak, maar het kan ook door een andere reden komen. Wat zijn een aantal mogelijke oorzaken van kaal worden en wat kan je er tegen doen? We leggen het je uit in dit artikel.

Erfelijk belast met haaruitval

De meest voorkomende reden voor haaruitval ligt meestal in de genen. Haaruitval kan een erfelijke oorzaak hebben en treedt in dat geval vaak op bij het ouder worden. Meeestal gebeurt dit in voorspelbare patronen. Het begint met een terugwijkende haarlijn of dunnere plekken langs de kruin. Er bestaan middeltjes om haaruitval te vertragen, maar laat je hier altijd goed over informeren door bijvoorbeeld je dokter. Op latere leeftijd gaan sommige mannen liever helemaal kaal, bijvoorbeeld met een tondeuse, dan dat ze rondlopen met kale plekken op hun hoofd.

Haarverlies door alopecia

Een andere oorzaak van plotselinge haaruitval kan alopecia zijn. Aangenomen wordt dat dit een auto-immuunziekte is waarbij lichaamseigen cellen als vreemde cellen worden gezien en hierdoor door het lichaam vernietigd worden. Het resultaat van deze ziekte is dat je haren plotseling uitvallen. Niet alleen op je hoofd, maar in sommige gevallen vallen ook bijvoorbeeld je wenkbrauwen uit. In het ergste geval valt al je lichaamshaar over je hele lichaam uit. Alopecia kan op iedere leeftijd ontstaan. In sommige gevallen treedt er spontaan herstel op, maar in andere gevallen blijft het haar weg.

Haaruitval door stress

Helaas, we weten allang dat stress niet goed voor je is. Maar wist je ook dat het zelfs haaruitval kan veroorzaken? Dit schijnt te komen door een hoge aanwezigheid van stresshormonen die de eiwitten in je haar aantasten. Hierdoor wordt je haar zwakker en val het sneller uit.

Wat doe je ertegen?

Er zijn verschillende manieren om je kale plekken te verhullen. Als het nog niet zo erg is en het om een paar dunnere plekken gaat, is een bezoekje aan de kapper misschien een idee. Zij kunnen je adviseren over een haarstijl waardoor je kale plekken minder opvallen. Soms is dit misschien niet genoeg. Als je er echt veel last van hebt, kan je overwegen een haartransplantatie te doen. Bijvoorbeeld bij haartransplantatie Istanbul waar je geholpen wordt door Dr. Emrah Cinik. Een pruik is eventueel ook nog een optie. Pruiken worden tegenwoordig steeds mooier en beter gemaakt.

Kortom, kaal worden is niet leuk en kan verschillende oorzaken hebben. Weest niet getreurd, want er bestaan verschillende oplossingen waarmee je je kale plekken kan verbergen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.