Meer informatie over reisvaccinaties

Veel mensen weten niet dat als je in Europa reist je ook bepaalde vaccinaties nodig hebt. Je verwacht misschien, omdat deze westerse landen veel op Nederland lijken, dat je geen verdere reisvaccinaties nodig zijn. Dit is wel zo en er zijn zelfs nog andere dingen waarop je op moet letten. Onderstaand vind je wat virussen die veel voorkomen, de klachten hiervan en waar ze voorkomen.

Dtp-vaccin

De dtp-vaccinatie beschermt je tegen difterie, tetanus en polio. Het is in veel landen belangrijk om dit vaccin te hebben. In Europa zijn dit: Bulgarije, Kroatië, Roemenië en Slovenië. Difterie wordt veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie, je kan hier een opgezwollen keel en hartklachten van krijgen. Tetanus geeft spierkrampen en polio verlamt je spieren, het is dus zeker belangrijk om deze vaccinatie te hebben als je naar één van deze landen reist.

Hepatitis A

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Klachten zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkeren urine en beige ontlasting. In Europa kan je dit oplopen in de landen Bulgarije, Roemenië en Slovenië. Daarnaast bestaat Hepatitis B ook, dit is een soort gelijk virus wat wordt overgedragen door onveilige seks of door bloed. Dit virus kan je krijgen in de landen Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Slovenië.

Tekenencefalitis

Tekenencefalitis is een hersen(vlies)ontsteking die wordt veroorzaakt door het TBE-virus en het wordt overgedragen door tekenbeten. Dit komt in de landen Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zweden. Dit zijn aardig wat landen, vergeet hier dus niet voorzorgsmaatregelen voor te nemen.

Rabiës

Rabiës is een ander woord voor hondsdolheid, je kan dit krijgen door gebeten, gekrabd of gelikt te worden door een geïnvesteerd dier. De klachten die hierbij horen zijn rillingen, koorts, hoofdpijn en last van braken. In Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije kan je dit virus oplopen.

Geen vaccinaties/gevaren

Er zijn natuurlijk ook landen waar je geen vaccinaties voor nodig hebt, en waar virussen zoals tetanus niet voorkomen en je dus ook de dtp vaccinatie en dergelijke hoeft te hebben. Dit zijn de landen België, Cyprus, Ierland, Malta en Spanje. Toch is het zo dat je in de meerderheid van de landen in Europa vaccinaties nodigt hebt, vergeet dit dus niet te checken voor je op reis gaat. Je wilt natuurlijk niet ervoor zorgen dat je ziek wordt als je op vakantie bent terwijl dit eenvoudig voorgekomen kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.