Kies je voor laminaat of parket? Met deze tips kies je de juiste vloer voor jouw project!

Het leggen van een nieuwe vloer in je woning is een lastig proces. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden wanneer je de juiste vloer voor jouw project uit moet kiezen. Heb je voor jezelf besloten dat je in ieder geval een mooie houten vloer, of een mooie vloer die eruit ziet als een houten vloer aan wil schaffen? Dan heb je de keuze uit laminaat of parket. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee vloersoorten en welke vloer past het beste bij jou? Dat lees je in deze tekst!

 

Vloeren van laminaat

Een vloer van laminaat lijkt erg veel op een daadwerkelijke houten vloer, maar is gemaakt van diverse soorten materiaal. De bovenste laag van laminaat heet ook wel de toplaag. De laag bestaat uit kunststof en is transparant. Deze laag maakt de vloer goed bestand tegen slijtage en warmte. Ook versterkt deze laag het materiaal. De laag hieronder is een laagje van papier, waarop een afbeelding van hout wordt gedrukt. Hierdoor lijkt de laminaten vloer dus zoveel op een houten vloer. De laag daaronder is een dikkere laag en bestaat uit een hoogwaardige houtsoort genaamd HDF, welke het laminaat stabiel en stevig maakt. Vervolgens is er nog een laatste onderlaag, deze laag maakt het laminaat bestand tegen vocht en zorgt ervoor dat het laminaat niet snel krom kan trekken.

 

Laminaat of toch hout? De verschillen

De keuze tussen laminaten of houten vloeren is een lastige. Er zijn echter grote verschillen tussen deze vloersoorten die jou kunnen helpen in het keuzeproces. Hieronder worden de belangrijkste verschillen toegelicht:

 

  1. Parket is van echt hout gemaakt, waar laminaat gemaakt is van samengeperst hout en een foto van hout. Parket is, doordat het van daadwerkelijk hout gemaakt is, natuurlijker. 

  2. Parket vergt meer onderhoud dan laminaat. Waar laminaat weinig behandeling behoeft, is parket wat veeleisender. Als je wil dat je vloer van parket lang meegaat, moet je de vloer goed onderhouden door het te schuren en te behandelen met olie. Hierdoor kan de vloer er als nieuw uitzien en kun je hem er zelfs volledig anders uit doen zien. Met laminaat ben je met wat simpele poetsbeurten eigenlijk al klaar, maar zit je wel vast aan één look van de vloer.

  3. Houten vloeren zijn aan de prijzige kant, laminaat is gemaakt van een wat goedkoper materiaal en is daarom meestal de goedkopere keuze. 

  4. Het leggen van een vloer van laminaat is gemakkelijker dan een vloer van hout. Laminaat werkt namelijk met een simpel kliksysteem. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.