Hoeveel overbieden op een huis

Hypotheek berekenen

Het grootste probleem sinds 2021 is het bieden op een huis. Hoeveel moet je hoger bieden en hoeveel moet ik dan verdienen? Dit zijn prangende vragen die ik eigenlijk in 1 zin kan beantwoorden. Laten we er 2 belangrijke hypotheekvragen van maken met de antwoorden er onder.

  1. Hoeveel bedraagt mijn maximale hypotheek?

Maximale hypotheek berekend via een hypotheekadviseur mag je aanhouden, maar die hypotheek kan lager uitvallen als de taxatiewaarde lager uitvalt dan de maximale hypotheekberekening.

  1. Hoeveel overbieden is verantwoord?

Hoeveel je moet overbieden is afhankelijk van je overwaarde, eigen geld, strategie en wat het jou waard is.

Voorbeeld van maximaal overbieden

Je ziet een huis te koop staan voor € 450.000,-. Op inkomen kan jij € 400.000,- lenen en je hebt € 200.000,- overwaarde op je huidige woning.

Wellicht beetje raar maar je bied altijd teveel. Wil je niet hoger bieden dan blijven zitten waar je zit. Maximaal kan je € 600.000,- bieden. 

Dus een hoger bod van € 150.000,- is de max. Hoeveel je daadwerkelijk hoger moet bieden is afhankelijk van de situatie. Lexwonen gaat dat bekijken en bespreken met taxateurs.

Hoe bereken ik mijn maximale hypotheek

Vuistregel hypotheek berekenen. Vermenigvuldig jouw bruto jaarinkomen inclusief vakantiegeld en overwerk met factor 5,5., dat is je maximale hypotheek. 

Heb jij een bonus die 100% telt i.v.m. jouw persoonlijke inzet dan kan je die bij het jaarinkomen optellen.

Ga naar bkr.nl en kijk wat daar in staat. Tel alle bedragen in de bkr op en vermenigvuldig dit met 6. De uitkomst moet je aftrekken van jouw maximale hypotheekberekening.

Hypotheekberekening per huis anders

Jouw maximale hypotheek per woning is anders, dat zal nu wel duidelijk zijn. Het is handig om eerst te kijken hoeveel je kan lenen op inkomen. Zie je dan een woning dan andere partijen inschakelen i.v.m. de woningwaarde.

Ook al is er veel overwaarde en denk jij dat jou niets kan gebeuren. Je kan wel hoger bieden maar het voorbehoud van financiering is belangrijk. Hoe lager dat bedrag hoe meer kans op geslaagde koop.

Het voorbehoud van financiering is het bedrag van de hypotheekaanvraag. Hoe lager dat bedrag des te meer kans je hebt. Aan wie zou jij het liefste je huis verkopen? Aan iemand die het hoogste bied of aan iemand die daar net onder zit maar veel minder hypotheek hoeft aan te vragen.

Voorbehoud van financiering vaak doorslaggevend

Zit jij niet in het vak dan denk jij alleen maar dat het hoogste bod wint. Vergeet het maar. Ook het kopen zonder voorbehoud is niet zaligmakend. Kom jij met een goed onderbouwd bod dan wordt de woning jou gegund door de makelaar.

Goede makelaars waarderen een uitgekiend bod wat transparant in de vorm van een biedcertificaat wordt aangeboden. Natuurlijk zijn er makelaars die uitsluitend voor het hoogste bod gaan. Deze makelaars stoten dan ook regelmatig hun neus omdat de koop niet door gaat.

Lexwonen heeft goede ervaringen met divers makelaars. Pieter van der Wal Makelaars te Zaltbommel, Bolthof van der Top Makelaars te Ede, Geijtenbeek en Boers Makelaardij te Scherpenzeel en van Dijk van Essen makelaar te Veenendaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.